Jak używać i pielęgnować patelnie grillowe?

Jak używać i pielęgnować patelnie grillowe?

Grillowanie kojarzy nam się przede wszystkim z letnią, piękną pogodą, czasem spędzonym na świeżym powietrzu w gronie przyjaciół i rodziny. Jednak dzięki patelniom grillowym z łatwością przygotujemy soczyste mięsa, ryby i kolorowe warzywa. Aby przyrządzanie grillowanych dań zawsze kończyło się sukcesem, musimy pamiętać o kilku zasadach dotyczących użytkowania i codziennej pielęgnacji.

Dlaczego warto zakupić patelnię grillową?

Grillowanie obok gotowania na parze lub gotowania z użyciem szybkowaru jest najzdrowszą formą przyrządzania dań. Ten sposób gotowania nie wymaga dodawania oleju, a jedzenie nie przywiera, dzięki specjalnym powłokom, które są stosowane na patelniach. Karbowana powierzchnia z rowkami pozwala na niestykanie się produktów z dnem patelni, a w rezultacie wytworzony tłuszcz z mięs nie wchłania się niepotrzebnie w żadne z produktów spożywczych. Dodatkowo, specjalne rowki pozwalają uzyskać wygląd potraw jak z klasycznego grilla. Potrawy nie tylko wyglądają, ale również smakują jak ściągnięte z grilla. Są kruche, delikatne i niezwykle apetyczne. Grube dno w patelniach grillowych równomiernie rozprowadza ciepło po powierzchni oraz długo je utrzymuje, co korzystnie wpływa na niższe zużycie energii oraz perfekcyjne wysmażenie mięs, ryb, owoców morza i warzyw. Większość patelni przystosowana jest do użytkowania ich na wszystkich rodzajach kuchenek: elektrycznych, gazowych, ceramicznych oraz indukcyjnych.

Do jakich potraw używać patelni grillowej?

Grillowanie to zdrowy sposób na przygotowanie smacznego obiadu lub kolacji bez użycia tłuszczu. Czy zastanawiacie się jaka patelnia grillowa będzie dla Was odpowiednia? W zależności od składników, które zamierzamy grillować, powinniśmy wybrać inną patelnię. Patelnie żeliwne są doskonałym wyborem dla wielbicieli mięsnych dań, zwłaszcza wołowiny i wieprzowiny, które potrzebują więcej czasu, aby stały się delikatne i soczyste. Dla fanów grillowanych potraw, bazujących na drobiu oraz warzywach, polecamy patelnie aluminiowe, które szybko się nagrzewają. Natomiast patelnie stalowe powinny zagościć w kuchni, w której przygotowuje się często ryby i owoce morza.

Patelnia grillowa NATUR

Na zdjęciu: patelnia grillowa NATUR

Jak smażyć na patelni grillowej i jak ją pielęgnować?

Pielęgnacja patelni jest niezwykle istotna, ponieważ pozwoli ona na dłuższe użytkowanie naszych naczyń, zwłaszcza tych powlekanych powłokami. Zanim zaczniemy  grillowanie na nowej patelni, przeczytajmy instrukcję załączoną do produktu. Patelnie żeliwne potrzebują odpowiedniej impregnacji, natomiast patelnie stalowe zahartowania przed pierwszym użyciem. W przeciwnym razie nasze grillowanie na patelni zakończy się przypalonym jedzeniem i rozczarowaniem. Patelnie aluminiowe, zwłaszcza te z powłokami, wymagają pewnych środków ostrożności, aby przez długie lata cieszyć się naczyniem w bardzo dobrym stanie. Nie używajmy ostrych, metalowych akcesoriów kuchennych do mieszania warzyw lub przewracania mięs. Jedynie drewniane lub silikonowe mieszadełka i łopatki będą bezpieczne dla powłoki. Myjąc patelnię używajmy delikatnej ściereczki, miękkiej strony gąbki, ciepłej wody oraz płynu do naczyń. Natomiast przechowując patelnie grillowe, nie pozwólmy, aby stykały się one wzajemnie, a tym samym rysowały. Warto stosować specjalne przekładki filcowe, kładzione na dno każdego z naczynia.


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności