Obiad w naczyniu żaroodpornym może być naprawdę szybki w przygotowaniu i smaczny. Poznaj nasze TOP10 propozycji i przygotuj smaczne danie dla swoich bliskich.
Przygotuj obiad w naczyniu żaroodpornym!
Naczynia żaroodporne pozwalają na szybkie przygotowanie obiadu bez nadmiernej ilości tłuszczu. Ponadto zwykle tego typu przepisy są bardzo proste w przygotowaniu: często wystarczy wymieszać składniki lub ułożyć je w naczyniu, włożyć do rozgrzanego piekarnika, zaczekać podany w przepisie czas i gotowe! Ponadto takie dania często można bez problemu schować do lodówki i odgrzać następnego dnia, np. w mikrofalówce. Dlatego też jeśli tylko masz taką możliwość, spróbuj jednej z naszych propozycji i ciesz się zdrowym, pełnym smaku posiłkiem.
Lekka musaka – greckie danie na bazie bakłażana
Musaka to danie wywodzące się z Grecji. Przygotowuje się je na bazie bakłażanów, a swoją formą nieco przypomina włoskie lasagne. Układa się je warstwowo i zapieka w naczyniu. Wymaga jednak wcześniejszego przygotowania składników na patelni, co sprawia, że nie jest aż tak ekspresowa, jak inne dania z piekarnika. Warto jednak dać jej szansę.
Sprawdź przepis na lekką musakę TUTAJ!
Szparagi z szynką parmeńską – idealne w sezonie!
W sezonie wiosenno-letnim koniecznie przygotuj na obiad szparagi z szynką parmeńską i mozzarellą. Przygotowanie składników zajmie Ci dosłownie chwilę, a zapiekanie ich to ok. 20 minut. Dlatego też już w pół godziny możesz cieszyć się naprawdę smacznym i zdrowym posiłkiem. Szparagi możesz zapiekać w naczyniu żaroodpornym, lub też wykorzystać foremki GRANITEX, tak jak zrobił to Adam Borowicz w swoim przepisie. Sprawdzisz go TUTAJ!
Ziemniaki zapiekane z jajkami na obiad
Na obiad możesz przygotować również ziemniaki, które zapieczesz razem z ziemniakami, pod chmurką z sera i sosu beszamelowego. To pomysł na szybkie danie, które stworzysz z łatwo dostępnych, podstawowych składników. Do jego przygotowania możesz użyć np. ugotowane ziemniaki, które pozostały Ci z dnia poprzedniego. Sprawdź nasz przepis na takie ziemniaki TUTAJ.
Na jesień? Zapiekanka z grzybów!
W sezonie jesiennym na obiad w naczyniu żaroodpornym możesz przygotować zapiekankę grzybową. Przygotowana na bazie śmietanki, jest pełna aromatu. Za zapach odpowiedzialne są nie tylko grzyby, ale również dodawane do niej porto. Sprawdź, jak ją przygotować według Adama Borowicza – przepis znajdziesz TUTAJ.
Lasagne, po neapolitańsku – jak ją zrobić?
Lasagne to klasyk, ale czy znasz wersję neapolitańską? Do jej wykonania nie jest potrzebne mięso, za to przyda Ci się kilka rodzajów sera. To danie nieco czasochłonne, podobnie jak musaka, ale na pewno warte odrobiny zachodu. Jak ją zrobić krok po kroku? Sprawdź nasz przepis, który znajdziesz TUTAJ.
Delfinacka zapiekanka ziemniaczana, czyli obiad po francusku
W naczyniach żaroodpornych możesz przygotować też obiad nawiązujący do francuskiej tradycji. Delfinacka zapiekanka ziemniaczana to dosłownie kilka podstawowych składników, kluczowe jest więc, aby wybrać te najwyższej jakości. Przygotujesz ją z dodatkiem pysznego sera oraz śmietany. Sprawdź, jak ją zrobić krok po kroku TUTAJ.
A może zapiekanka warzywno-serowa?
Kolejnym dobrym pomysłem na obiad z naczynia żaroodpornego jest zapiekanka warzywno-serowa, którą przygotujesz z dodatkiem brokułów, cukinii, pieczarek oraz drobnego makaronu, a także łatwo dostępnego sera Gouda. Przygotowanie jej w piekarniku zajmie zaledwie ok. 25 minut, co oznacza, że całe danie – gotowe do przygotowania – stworzysz w mniej, niż w godzinę. Sprawdź przepis TUTAJ.
Kremowa zapiekanka z batatami na obiad
Ta zapiekanka jest kremowa i smaczna, a przy okazji wspaniale przełamuje smaki, łącząc ziemniaki z batatami. To danie wegetariańskie – nie zawiera mięsa. Do jego przygotowania przyda Ci się też śmietanka 30%, marchewka i trochę żółtego sera. Podawaj ją na ciepło: wtedy najlepiej smakuje! Sprawdź przepis TUTAJ.
Stwórz zapiekankę z bakłażanem i parmezanem
Połączenie bakłażana i parmezanu smakuje naprawdę wyśmienicie. Warto przygotować taki obiad dla siebie i swoich bliskich. Sięgnij po swoje akcesoria kuchenne, wyjmij naczynia żaroodporne i zabierz się do pracy! Poza parmezanem przyda Ci się również ser mozzarella, który nada całemu daniu kremowości. Pamiętaj, aby wcześniej posolić bakłażan i zaczekać, aby puścił soki. W innym przypadku pozostanie gorzki. Przepis na danie znajdziesz TUTAJ.
Pstrąg w naczyniu żaroodpornym – minimalistyczny i pyszny
Taka ryba, jak pstrąg, nie wymaga wielu dodatków, aby naprawdę smakowała. Wystarczy dodać do niej nieco przypraw i włożyć ją do piekarnika. Danie można podawać od razu w naczyniu żaroodpornym – będzie się naprawdę wyśmienicie prezentować. Sprawdź nasz przepis na taką rybę TUTAJ.
Sprawdź naczynia żaroodporne FLOW od marki Gerlach
Wszystkie wymienione wcześniej dania przygotujesz w naczyniach żaroodpornych FLOW od marki Gerlach. Zostały one wykonane z wysokiej jakości szkła borokrzemowego, które jest odporne na wahania temperatur aż do 180°C. Maksymalna temperatura użytkowania to 300°C. Oznacza to, że np. jeśli temperatura w pomieszczeniu wynosi około 20°C, możesz włożyć naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Naczynia można również mrozić w temperaturze do -40°C.
Piecz, serwuj, zamrażaj, odgrzewaj i przechowuj żywność, używając wygodnych naczyń. W ofercie marki Gerlach znajdziesz obecnie naczynia w czterech różnych kształtach: do tarty, keksówkę, prostokątne oraz brytfannę (z pokrywką w zestawie). Taka różnorodność pozwoli Ci na przygotowanie różnorodnych dań, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Obiad w naczyniu żaroodpornym FLOW przygotujesz nie tylko szybko, ale również wygodnie!
Sprawdź także nasze formy do pieczenia.
Jaki obiad przygotujesz dla swojej rodziny?
Jak widzisz, naczynia żaroodporne pozwalają na przygotowanie bardzo wielu, różnorodnych dań. A przecież na naszych TOP10 przepisach możliwości się nie kończą! Przygotuj smaczny i zdrowy obiad dla swojej rodziny, tworząc różne wariacje powyższych dań i szukając swoich idealnych smaków. Nie bój się testować nowych składników, które mogą wprowadzić Twoją kuchnię na wyższy poziom. Czasem niewielka zmiana może mocno wpłynąć na ostateczny smak dania. Sprawdzaj również przyprawy, tworząc swoje własne mieszanki. Pamiętaj, że w kuchni ważna jest zarówno technika przygotowania, jak i początkowa jakość wykorzystywanych składników. Im będzie wyższa, tym smaczniejszy efekt uzyskasz.