Czy wiesz, jak podać jajka na stół? Sprawdź nasze propozycje na to, aby je w piękny sposób zaprezentować. Na co warto zwrócić uwagę i jakie jajka przygotować? Ile jajek powinno przypadać na osobę?
Jajka – wiele możliwości, doskonała prezencja
Jajka to jeden z podstawowych składników, który nie tylko jest lubiany przez wiele osób, ale również pozwala na podanie ich na wiele różnych sposobów, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na ich bazie można przygotować śniadania, wykorzystać je jako dodatek do obiadu, czy też zrobić z nich pyszne przystawki. Są odpowiednie dla wegetarian, osób na diecie bezglutenowej oraz dla osób nietolerujących laktozy.
Wybierając jajka do podania staraj się wybierać je wysokiej jakości, najlepiej pochodzenia ekologicznego. Unikaj tych, które pochodzą od kur z chowu klatkowego. Dzięki temu wspierasz zrównoważoną hodowlę zwierząt.
Ile jajek podawać na osobę?
Przyjmuje się, że na jedną osobę powinny przypadać 2 jajka średniej lub dużej wielkości. Liczby te jednak mogą ulegać zmianie, zależnie od tego co i kiedy podajesz, a także od preferencji Twoich gości, ich aktywności i diety. Jeśli więc na stole pojawi się wiele różnych składników możesz zmniejszyć ich liczbę, a jeśli to one mają być głównym punktem na stole możesz nieznacznie zwiększyć ich liczbę.
Jak podać jajka na imprezę?
Jajka podawane w trakcie imprezy powinny przyjąć formę łatwych do spożycia, wygodnych przystawek. Najczęściej podaje się je w formie jaj faszerowanych. Przygotowuje się je poprzez ugotowanie jaj na twardo, a następnie poprzez obranie ich, przekrojenie na pół i wyjęcie żółtek. Żółtka miesza się z różnymi składnikami, a następnie wypełnia się taką mieszanką jajka. Tak przygotowane, będą się wspaniale prezentować, zwłaszcza jeśli funkcję podstawki będzie pełnić piękna porcelana.
Ciekawe propozycje na przystawki z jajek znajdziesz na przykład TUTAJ. Nie bój się jednak eksperymentować!
Jak podać jajka na urodziny?
W trakcie przyjęcia urodzinowego również możesz podać jajka faszerowane na zimno. Warto jednak dodatkowo je ozdobić. Możesz np. za pomocą ziół stworzyć na nich liczby odpowiadające urodzinom, które obchodzi solenizant. Warto również zafarbować białka jaj tak, by odpowiadały kolorystycznie barwie imprezy.
Jak podać jajka na stół wielkanocny?
Jajka na stole wielkanocnym mogą być podane na różne sposoby. Zwykle je się je w trakcie uroczystego śniadania i przynajmniej kilka z nich podaje się w formie ugotowanych na twardo pisanek. Poza tym możesz np. podać pastę jajeczną z dodatkami warzyw lub ryby, którą zaprezentujesz w eleganckiej salaterce. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaproponować bliskim szakszukę, podawaną na patelni lub jajka po turecku, które wyłożysz na talerz z porcelany.
Na deser w wielkanocny dzień możesz podać kogel-mogel podany w szklanej zastawie. Sprawdzą się do tego doskonale szklanki. Możesz również przygotować egg-nog bez dodatku alkoholu, w składzie którego poza jajkiem znajduje się mleko, śmietana kremówka, cukier i wanilia.
Uwaga, pamiętaj że jeśli podajesz surowe jajka, żółtka należy wcześniej odpowiednio sparzyć.
Sprawdź również karafki, które mamy w ofercie!
Jak zaprezentować jajka na stole?
Jajka możesz zaprezentować, układając je elegancko na półmisku lub na specjalnej jajcarce wykonanej z porcelany bądź innej ceramiki. Można również ułożyć je na drewnianej desce, jednak będzie to mniej higieniczne rozwiązanie. Warto przygotować również odpowiednie sztućce, które położysz np. obok talerza lub półmiska z jajkami. Dzięki nim goście będą mogli w wygodny sposób przenosić jajka na swoje własne talerze.
Są też dania na bazie jaj, które przygotowuje się indywidualnie, osobno dla każdego z gości. Dotyczy to np. jajek po turecku. Jeśli chcesz je podać, zadbaj o to, by wszyscy dostali podobne porcje. Możesz dodatkowo ozdobić takie talerze np. jadalnymi kwiatami, orzechami, czy posiekanymi tasakiem ziołami.
Pamiętaj też o tym, aby każdy z gości miał dostęp do serwetki. Są one niezwykle użyteczne w trakcie spotkań, a ładnie złożone mogą stanowić również element ozdabiający całą zastawę stołową.
Jak długo jajka można trzymać poza lodówką?
Staraj się trzymać jajka w lodówce tak długo, jak to jest tylko możliwe. Podawaj je dopiero w momencie, w którym goście będą je spożywać. Gdy już jednak je wyłożysz na stół, nie musisz się o nie martwić aż tak bardzo, jak np. o lody. Bez obaw powinny wytrzymać cały wieczór, pod warunkiem że nie wystawisz je na bezpośrednie słońce lub też że nie jest bardzo gorąco.
W czym ugotować jajka?
Do gotowania jajek wykorzystaj rondel lub garnek. Jeśli przygotowujesz posiłek dla 1-3 osób zazwyczaj niewielkie naczynie o pojemności do 1,5 l będzie wystarczające. Jeśli jednak chcesz podać coś dla większej grupy, staraj się postawić na niski, ale szeroki garnek. Dzięki temu przygotowywanie jaj będzie zdecydowanie łatwiejsze.
Jaja możesz ugotować również w specjalnie przygotowanym do tego urządzeniu. Wiele osób się jednak na nie decyduje przez chęć ograniczeni ilości elektronicznych akcesoriów w kuchni. To może być jednak dobry zakup dla prawdziwych miłośników jaj.
Sprawdź ofertę marki Gerlach, w której znajdziesz nie tylko wygodne rondle do gotowania jajek, ale również sztućce, kieliszki, czy patelnie!