Jesień trwa w najlepsze. To czas obfitujący w wiele pysznych produktów sezonowych, które warto wykorzystać w kuchni. Jakie jesienne przepisy możesz przygotować dla swoich bliskich? Poznaj nasze propozycje i spraw, aby każdy posiłek był smaczny i zdrowy.
Na jakie produkty jest sezon na jesień?
Jesienią dostępnych jest wiele smacznych, sezonowych produktów. Planując posiłki, warto stawiać w pierwszej kolejności właśnie na nie. W tym czasie nie tylko mają najwięcej właściwości zdrowotnych, ale również są stosunkowo tanie, co pozwoli Ci zaoszczędzić. W tym czasie zwróć więc szczególną uwagę na:
- warzywa korzeniowe: buraki, marchew, pietruszkę, rzepę i inne;
- kapustne: jarmuż, brukselkę, kapustę włoską, kalafiora, brokuły;
- ziemniaki różnych odmian;
- dynie w różnych odmianach;
- warzywa strączkowe: groch, fasolę;
- owoce: jabłka, gruszki, śliwki, pigwę, aronię, żurawinę;
- orzechy włoskie;
- czosnek i cebulę.
W tym czasie warto również przygotować różnorodne przetwory, które pozwolą Ci na przygotowanie smacznych i zdrowych dań w okresie zimowym.
Jesienne przepisy – sprawdź nasze propozycje!
Nasze jesienne przepisy są naprawdę smaczne i różnorodne. Wykorzystasz w nich nie tylko dynię, ale również inne smaczne warzywa. Gotuj razem z nami! Pamiętaj, że same składniki to nie wszystko i do przygotowywania zdrowych dań przydadzą Ci się naczynia kuchenne i dobrej jakości noże. Znajdziesz takie w naszej ofercie.
Dyniowe naleśniki idealne dla jesieniary
To pomysł na deser, kolacje lub obiad – w końcu jeśli chodzi o dynię nie ma się co ograniczać! Sprawdź przepis przygotowany przez Marzenę Król TUTAJ. To prosty sposób na wykorzystanie dyni i stworzenie szybkiego posiłku, który zachwyci Cię aromatem i smakiem. Jest ona obecna już w masie na naleśniki, a całość podkreśla dyniowe masełko, które sprawdzi się również do smarowania różnorodnych ciast.
Dynia na wegańsko i pikantnie – leniwe podane z twistem
Szukasz pomysłu na obiad, który zawróci Ci w głowie? Sprawdź wege przepis Tomka Mędrka. To tradycyjne polskie leniwe w nieco zmodyfikowanej wersji, podawane w naprawdę wybornym sosie. Dodatek sezamu sprawi, że danie będzie wyglądać niczym z azjatyckiej kuchni… choć to po prostu polskie, tradycyjne kluski. Sprawdź przepis TUTAJ.
Foccacia ze szpinakiem – dla odmiany, zamiast dyni!
Foccacia to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest naprawdę wyjątkowo smaczne. Sprawdź wersję Oli Tatki, która jest nie tylko ekspresowa w przygotowaniu, ale również pomoże Ci przemycić do diety odrobinę szpinaku. Przepis znajdziesz TUTAJ, a do jego przygotowania możesz wykorzystać stalową formę do pieczenia.
Cynamonowe rolsy to klasyka dla każdego miłośnika jesieni
Bez cynamonowych rolsów dla niektórych nie ma jesieni. Sprawdź, jak je przygotować według przepisu Marzeny Król. Są pyszne same w sobie, jednak podawane z pysznym kremem na bazie serka, z orzechami oraz jabłkami będą stanowić prawdziwie królewski deser, który weźmiesz ze sobą również do pracy. Sprawdź ten przepis TUTAJ.
Wegańskie „żeberka”, czyli kukurydza w stylu tandoori
Jeśli lubisz indyjskie smaki to kukurydza w stylu tandoori według przepisu Tomka Mędrka na pewno przypadnie Ci do gustu. Jej przygotowanie nie jest trudne, a efekt zachwyci wszystkich, którym podasz takie danie. Idealnie sprawdzi się w trakcie przyjęcia, czy na kolacje. Sprawdź ten przepis TUTAJ.
A może rozgrzewająca zupa? Z dynią oczywiście!
W chłodny, jesienny dzień nic tak nie rozgrzewa jak pyszna zupa. Sprawdź przepis Adama Borowicza, który przygotujesz naprawdę szybko, o ile wykorzystasz do tego szybkowar. Dynia to podstawa tej zupy, a kurczak uzupełnia całość swoim smakiem i pozwala się w pełni nasycić. Przepis znajdziesz TUTAJ.
Owoce morza z… jabłkiem! Jesienny przepis na ostrygi
Inną ciekawą propozycją jest podanie owoców morza z dodatkiem jabłka. To doskonale komponuje się ze smakiem ostryg. Sprawdź przepis przygotowany we współpracy z Pracownią Smaku przez Jolę Kleser. Stwórz wyjątkowe danie, które podasz np. w trakcie spotkania z bliskimi. Jak je przygotować? Dowiesz się TUTAJ.
Gdzie szukać pomysłów na jesienne przepisy?
Jesiennych przepisów nie brakuje. Jeśli jednak nie możesz znaleźć inspiracji, warto otworzyć się na próbowanie dań innych i np. wybrać się do dobrej, lokalnej restauracji, która zmienia dania sezonowo. Możesz również poszerzyć swoją wiedzę na temat gotowania korzystając z książek kucharskich, sprawdzając przepisy w mediach społecznościowych, czy oglądając programy kulinarne. Dobrym pomysłem może być też sięgnięcie po nietypowe dla Ciebie składniki i sprawdzenie, które z nich sprawdzą się w Twojej kuchni. Pamiętaj, że konkretne przepisy to tylko wskazówki i tak naprawdę możesz samodzielnie tworzyć unikalne dania, które pojawią się wyłącznie na Twoim stole.