Blog | Gerlach
-
Przepisy | 29.07.2025
Baklawa z jabłkami – deser z bałkańskiej kuchni!
Baklawa z jabłkami tworzona jest na bazie ciasta filo. Wypełnienie z kwaśnych owoców, z dodatkiem orzechów sprawia, że to naprawdę pyszne danie, inspirowane kuchnią bałkańską. Przepis został stworzony we współpracy z Pracownią Smaku, a do jego przygotowania na pewno przyda Ci się rondelek.
Czytaj więcej -
W ogrodzie | 28.07.2025
Przycinanie agrestu jesienią - jak, kiedy i czym?
Przycinanie agrestu jesienią to ważny zabieg pielęgnacyjny, o którym pamiętać musi każdy ogrodnik. Poza tym roślina jest raczej samowystarczalna i z powodzeniem uprawiać mogą ją nawet amatorzy. Jak, kiedy i czym najlepiej przycinać agrest żeby pięknie rósł i kwitł?
Czytaj więcej -
W ogrodzie | 28.07.2025
Kiedy przycinać iglaki jesienią? Sprawdź!
Piękny i zadbany ogród to marzenie wielu osób. Do dbania o rośliny i ich wygląd można zatrudnić profesjonalistów lub robić to samemu, jeśli sprawia nam to przyjemność. Jedną z czynności, które co roku trzeba wykonać, jest wycięcie uschniętych gałęzi krzewów i drzew, nadanie im odpowiedniego kształtu i przygotowanie do zimy.
Czytaj więcej -
Przepisy | 28.07.2025
Gambas pil-pil – jak zrobić to hiszpańskie tapas?
Gambas pil-pil to tradycyjne hiszpańskie tapas, czyli przekąska, podawana np. do wina. Jest proste w przygotowaniu, a przy tym po prostu smaczne. Serwuje się je zwykle z bagietką.
Czytaj więcej -
W ogrodzie | 28.07.2025
Jakie kwiaty sadzimy w sierpniu?
Czy wiesz, jakie kwiaty sadzić w sierpniu? Sprawdź, które gatunki dobrze poradzą sobie przy wysiewie w ostatnim miesiącu wakacji. Na co zwrócić uwagę w trakcie i jakie akcesoria ogrodowe mogą Ci się przydać? Sprawdź!
Czytaj więcej -
Przepisy | 25.07.2025
Faszerowane baby kalmary – z szynką dojrzewającą i serem!
Faszerowane baby kalmary to danie wywodzące się z terenów Chorwacji. Proste w przygotowaniu, zachwycają smakiem. Sprawdź, jak je przygotować! Do tego dania przyda Ci się patelnia ze stali nierdzewnej. Przepis został przygotowany we współpracy z Pracownią Smaku.
Czytaj więcej -
W ogrodzie | 25.07.2025
Przycinanie orzecha włoskiego – kiedy, jak i czym przycinamy?
Jak powinno wyglądać przycinanie orzecha włoskiego? Sprawdź, kiedy to zrobić, aby szybko i prosto zadbać o swoje drzewo. Na co należy uważać w trakcie? Jakie akcesoria ogrodowe możesz wykorzystać?
Czytaj więcej -
Przepisy | 25.07.2025
Krewetki w soli – proste hiszpańskie danie!
Krewetki w soli to jeden z najprostszych w przygotowaniu sposobów na te owoce morza. Sprawdź, jak zrobić je krok po kroku. Danie podasz na eleganckiej porcelanie. Przepis został przygotowany we współpracy z Pracownią Smaku.
Czytaj więcej -
W ogrodzie | 24.07.2025
Jakie warzywa sadzimy w sierpniu?
Czy wiesz, jakie warzywa sadzić w sierpniu? Poznaj nasze propozycje i dowiedz się, dlaczego to dobry czas na niektóre nasadzenia. Jak odpowiednio przygotować glebę i na co warto zwrócić w tym okresie uwagę? Jakie akcesoria ogrodowe Ci się przydadzą do tego zadania?
Czytaj więcej -
Przepisy | 24.07.2025
Phaal curry – spróbuj tego ostrego dania!
Phaal curry powstało w Anglii, choć jego korzenie sięgają kuchni Azjatyckiej. Sprawdź, jak zrobić to naprawdę ostre danie. Przepis został stworzony we współpracy z Pracownią Smaku. Do jego przygotowania przyda Ci się głęboka patelnia.
Czytaj więcej -
W ogrodzie | 24.07.2025
Przycinanie wrzosu – jak i kiedy przycinać wrzosy oraz czym to zrobić?
Czy wiesz, jak przeprowadzić przycinanie wrzosu? Dowiedz się, jakie akcesoria ogrodowe wykorzystać oraz w jaki sposób to zrobić. Sprawdź też, w jakim terminie najlepiej przeprowadzić cięcie oraz na co lepiej uważać.
Czytaj więcej -
Przepisy | 24.07.2025
Qatayef – orientalne naleśniczki z kremem i pistacjami
Qatayef to wywodzący się z krajów arabskich deser. Orientalne, puszyste naleśniczki z pysznym kremem, posypane pistacjami to coś naprawdę wybornego. Sprawdź przepis stworzony we współpracy z Pracownią Smaku. Do wykonania dania przyda Ci się patelnia.
Czytaj więcej