Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Dzień Wszystkich Świętych jest obchodzony 1 listopada. To dla wielu osób moment zadumy, ale nie tylko. To też moment spotkań z bliskimi. Jakie polskie tradycje kulinarne towarzyszom tym spotkaniom?
Skąd wzięła się Uroczystość Wszystkich Świętych?
Święto to jest nierozerwalnie związane z historią chrześcijaństwa. Zaczęło pojawiać się już w IV wieku, kiedy to na wschodzie wspominano męczenników. Zaczęło kształtować się w VIII-IX wieku, a papież Grzegorz III rozszerzył świętowanie na wszystkich świętych. W 835 roku papież Grzegorz IV oficjalnie ustanowił 1 listopada jako datę tego święta.
Co ważne, jego celem jest przypomnienie, że świętość nie dotyczy tylko kanonizowanych osób, ale wszystkich, którzy „osiągnęli zbawienie”. W tym dniu w liturgii Kościoła Katolickiego wykorzystuje się szaty w kolorze białym, które mają przypominać radość wszystkich zbawionych. W Polsce święto przyjęło się w okresie średniowiecza, a obecnie jest to dzień ustawowo wolny od pracy.
Jak obchodzi się Wszystkich Świętych w Polsce?
Współcześnie jest to dzień, w który odwiedza się groby zmarłych. Czasem wiąże się to z wyprawami do innych miast. Wiele osób w tym czasie sprząta też zapomniane lub zaniedbane groby: czyści pomniki, usuwa stare kwiaty i zapala nowe znicze. Co ważne, dzień po 1 listopada obchodzi się Dzień Zaduszny, poświęcony pamięci wszystkich zmarłych, nie tylko tych, którzy osiągnęli zbawienie. Wówczas osoby wierzące skupiają się na modlitwie w ich pamięci.
To święto zadumy, ale też wspólnoty i rodziny, która często spotyka się, rozmawiając o tych, którzy odeszli.
Jakie są tradycje kulinarne na Wszystkich Świętych?
Święto obchodzone 1 listopada ma bogate tradycje, jednak nie są one tak mocno związane z jedzeniem, jak dzieje się to np. w przypadku Wielkanocy czy Bożego Narodzenia. Jednak wiele rodzin w tym terminie spotyka się, by zjeść wspólny obiad, a przy cmentarzach można kupić odświętne słodkości.
Co je się na obiad we Wszystkich Świętych?
Nie istnieją konkretne zasady czy tradycje związane z tym dniem. Rodziny przygotowują często po prostu uroczysty posiłek, ale to, co znajdzie się na stole nie jest w jakiś sposób związane z tradycją. Ważne jest to, by dania były gorące i sycące, dlatego że pogoda w tym terminie jest już zwykle chłodna. Warto przygotować coś, co nadaje się do odgrzania po powrocie z cmentarza. Jakie potrawy jednak mogą znaleźć się na stole w tym czasie?:
- zupa grzybowa na rosole grzybowym,
- bigos staropolski z grzybami i kiszoną kapustą,
- zapiekany schab z warzywami lub ziemniakami,
- potrawka mięsna lub gulasz,
- zapiekanki lub dania warzywne,
- kluski śląskie z tradycyjną roladą.
Przygotuj obiad na Wszystkich Świętych z przepisami Gerlach!
Jeśli nie masz pomysłu, co przygotować obiad na Wszystkich Świętych, możesz skorzystać z przepisów dostępnych na naszej stronie. Dzięki nim w szybki sposób stworzysz smaczne dania dla całej rodziny.
Zupy
- Zupa grzybowa z chrzanem
- Kwaśnica z żeberkami
- Zupa krem z pieczonych ziemniaków
- Zupa grzybowa z łazankami
- Zupa z pieczonych białych warzyw
Dania główne
- Gnocchi z pulpetami z indyka
- Beef Wellington à la Adam Borowicz
- Rydze w białym winie
- Cacio e Pepe
- Ryba z purée
- Kluski białe ze słodkim wytrawnym sosem
- Tagliatelle ze szpinakiem i serowym sosem
Do przygotowania dań przydadzą Ci się wysokiej jakości narzędzia kuchenne, takie jak garnki, czy patelnie. Pamiętaj też, aby przygotować elegancką zastawę stołową. Takie produkty znajdziesz w ofercie marki Gerlach.
Tradycyjne słodycze na Wszystkich Świętych
Często przy cmentarzach można znaleźć stoiska z tradycyjnymi słodyczami, które sprzedawane są w trakcie ważnych uroczystości kościelnych, w tym na Wszystkich Świętych. Często są to regionalne słodkości, które trudno znaleźć po prostu w sklepach.
W Warszawie i w całym województwie mazowieckim często je się tzw. pańską skórkę. Jest to cukierek wpisany na listy produktów regionalnych. Wygląda on jak kostka o wymiarach ok. 3 cm. Zwykle ma jasnoróżowy kolor.
W okolicach Krakowa sprzedaje się z kolei miodek turecki lub też trupi miodek. Te cukierki wyglądają jak nieregularne bryłki karmelu. Jest to zwykle masa cukrowa z barwnikami oraz pokruszonymi orzechami.
Spotkać można też rury poznańskie, pierniki, obwarzanki i różnorodne żelki, czekoladki czy ciasteczka.
Zaduszki – święto mocniej związane z jedzeniem
Zaduszki to święto nieco mocniej związane tradycją z jedzeniem, co jest widoczne w niektórych rejonach Polski do dzisiaj. Często na wsiach w nocy z 1 na 2 listopada zostawiano na stole jedzenie, np. pieczywo lub bób, aby, weług wierzeń, zmarłe dusze mogły się posilić. Tworzono też specjalne bochenki chleba lub bułki, których ilość miała być proporcjonalna do liczby osób zmarłych w rodzinie. Część z takich wypieków była przekazywana ubogim.
Ważne były też kolory jedzenia. Na przykład na Warmii często serwowano w tym czasie czarne posiłki, np. czerninę, kaszę gryczaną, czy chleb z gryki.
Czy wiesz już, co przygotować na Wszystkich Świętych?
To święto zadumy może być też momentem wyjątkowych, rodzinnych spotkań. Mamy nadzieję, że ze świeżo zdobytą wiedzą uda Ci się uświetnić ten czas spędzany z najbliższymi. Choć Wszystkich Świętych i Zaduszki to dla wielu osób nie jest czas skupiający się na jedzeniu, nie da się ukryć, że to zastawiony stół często zbliża rodziny do siebie i dlatego nie warto z tego rezygnować.
_1.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)