Przepisy
-
Przepisy | 28.03.2025
Pieczony schab ze śliwkami – jak go zrobić na obiad?
Pieczony schab ze śliwkami wymaga wyłącznie kilku składników, a mimo tego wychodzi niezwykle aromatycznie. Do jego stworzenia przygotuj żaroodporne naczynie. Doskonale sprawdzi się także żeliwna brytfanna NATUR IRON, która jest odporna na działanie wysokich temperatur. Dzięki niej praca w kuchni będzie znacznie przyjemniejsza.
Czytaj więcej -
Przepisy | 27.03.2025
Chłodnik szczawiowy – orzeźwiająca zielona zupa
Chłodnik szczawiowy to kolejny sposób na wykorzystanie tej wyjątkowej w smaku zieleniny. Przygotuj go na rosole z poprzedniego dnia, aby nie marnować i aby dodać zupie wyjątkowego, głębokiego smaku.
Czytaj więcej -
Przepisy | 26.03.2025
Czysta zupa pomidorowa – jak ją przygotować?
Czysta zupa pomidorowa jest jedną z najbardziej znanych w Polsce. Lubiana przez wielu, jest prosta w przygotowaniu. Warto zrobić ją na rosole lub wywarze z warzyw z poprzedniego dnia. Staraj się nie używać gotowych baz do zup, ponieważ negatywnie wpływają one na smak ostatecznego dania.
Czytaj więcej -
Przepisy | 26.03.2025
Parówki nadziewane po szwedzku – jak je przygotować?
Parówki nadziewane po szwedzku to przepis inspirowany tym północnym krajem. Jest przy tym zaskakująco prosty do wykonania. Składniki warto dobierać „na oko”, zgodnie z potrzebami. Średnio na jedną osobę powinny przypadać ok. 2 parówki, jednak wszystko zależy od konkretnego produktu.
Czytaj więcej -
Przepisy | 26.03.2025
Sałatka z serem podpuszczkowym – idealna na przyjęcie!
Sałatka z serem podpuszczkowym jest stworzona warstwowo, dzięki czemu będzie doskonale wyglądać na stole, gdy pojawią się goście. Do jej stworzenia przyda się zielony groszek z puszki, szprotki w oleju oraz świeża i krucha sałata lodowa. Oczywiście najważniejszy jest ser podpuszczkowy.
Czytaj więcej -
Przepisy | 25.03.2025
Sernik z nektarynkami z bezowym spodem – pyszny, letni przepis
Sernik z nektarynkami na bezowym spodzie przyjemnie chrupie i zachwyca swoim owocowym, wielowymiarowym smakiem. Przygotowanie go jest naprawdę proste, a dzięki nietypowemu połączeniu faktur, na pewno zachwycisz wszystkich swoich bliskich!
Czytaj więcej -
Przepisy | 25.03.2025
Pasztet szwajcarski – jak go zrobić?
Pasztet szwajcarski przygotowuje się bez mięsa, za to z podrobami. Wykorzystaj wątróbkę cielęcą oraz czerstwe, niezużyte bułki. Pasztet może posłużyć za przystawkę, bądź jako dodatek na kanapki, np. na śniadanie.
Czytaj więcej -
Przepisy | 21.03.2025
Rolada kawowa – jak ją przygotować?
Rolada kawowa to prawdziwy rarytas dla miłośników tego brązowego napoju. Bazą do jej stworzenia będzie cienko upieczony biszkopt z dodatkiem kawy.
Czytaj więcej -
Przepisy | 20.03.2025
Paprykarz z kurczaka – duszone i aromatyczne mięso
Paprykarz z kurczaka to przepis na kurę z piekarnika z pysznym sosem. Jest dość prosty w przygotowaniu i można podawać go na wiele sposobów, np. z frytkami, kaszą czy z ryżem. Do przepisu najlepiej użyć masła klarowanego, które nada daniu idealnego smaku.
Czytaj więcej -
Przepisy | 19.03.2025
Gulasz z indyka – lekki, ale sycący obiad
Gulasz z indyka łączy w sobie delikatne mięso z bogatym smakiem. Warzywa nadają potrawie naturalnej słodyczy, a aromatyczne przyprawy idealnie dopełniają całość.
Czytaj więcej -
Przepisy | 19.03.2025
Zupa krem z pieczonych ziemniaków – zrób ją w garnku żeliwnym!
Zupa krem z pieczonych ziemniaków jest aromatyczna, sycąca i pyszna. Przygotuj ją według przepisu Agnieszki Dulewicz. Do jej przygotowania wykorzystaj garnek żeliwny, lub – jeśli tak preferujesz – wygodne naczynie żaroodporne z wytrzymałego szkła borokrzemowego. To dobry pomysł na szybki obiad, zwłaszcza jeśli masz pod ręką trochę bulionu.
Czytaj więcej -
Przepisy | 11.03.2025
Zupa z marchewki i fasolki szparagowej – pyszne danie na rosole
Zupa z marchewki i fasolki szparagowej jest naprawdę pożywna i rozgrzewająca. Do jej stworzenia będzie potrzebny wywar mięsny. Możesz zastąpić go warzywnym, jeśli preferujesz wersję wegetariańską, jednak wtedy nie będzie tak aromatyczny i smaczny.
Czytaj więcej