Przepisy
-
Przepisy | 21.11.2024
Salada de favas – portugalska sałatka z bobem
Salada de favas jest tradycyjnie przygotowywana w Portugalii. Kuchnia tego kraju słynie między innymi z bobu i ten przepis jest tego wyrazem. Przygotuj ją według przepisu, który powstał we współpracy z Pracownią Smaku! Do jej przygotowania przyda Ci się garnek. Warto zrobić ją w sezonie, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest najprostszy.
Czytaj więcej -
Przepisy | 20.11.2024
Caldeirada – zupa rybna w portugalskim stylu
Caldeirada to zupa rybna wywodząca się ze słonecznej Portugalii. Jest prosta w przygotowaniu, a jej smak i aromat nie mają sobie równych. Do jej przygotowania przyda Ci się duży garnek. Sprawdź przepis stworzony we współpracy z Pracownią Smaku!
Czytaj więcej -
Przepisy | 19.11.2024
Uszka z grzybami – jak je zrobić?
Uszka z grzybami są tradycyjnie przygotowywane z okazji Bożego Narodzenia. Doskonale sprawdzą się jednak niezależnie od dnia czy miesiąca jako dodatek do zup czystych. Są jednak pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowywać je na różnorodne specjalne okazje, np. urodziny, święta czy rocznice. Do ich przygotowania konieczne będą suszone grzyby. Ugotujesz je w niewielkim garnku, np. w rondlu.
Czytaj więcej -
Przepisy | 14.11.2024
Ciasteczka z jabłkiem i żurawiną – szybkie i smaczne!
Ciasteczka z jabłkiem i żurawiną to pomysł na szybki i słodki deser z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Aby je wykonać, przydadzą Ci się ostre noże. Przygotuj ciastka z wykorzystaniem świeżych składników. Przepis został stworzony przez Marzenę Król.
Czytaj więcej -
Przepisy | 13.11.2024
Luksusowy boeuf – pomysł na soczystą, duszoną wołowinę
Boeuf oznacza nic innego, jak wołowinę. Ten wyjątkowy przepis na duszone mięso przygotowuje się dość długo, jednak to właśnie dlatego jest niezwykle kruche i soczyste jednocześnie. Do przygotowania tego dania użyj wysokiej jakości wołowiny, która doda smaku, a także warzyw, takich jak cebula, czy marchewka. Luksusowy boeuf stworzysz używając brytfanny.
Czytaj więcej -
Przepisy | 12.11.2024
Wzmacniający kompot z owoców pigwowca – świetny na chłodne dni!
Wzmacniający kompot z owoców pigwowca doskonale sprawdzi się jako napój do obiadu, a przy okazji pomoże wzmocnić odporność przed dodatek wielu wartościowych składników. Podasz go w eleganckiej zastawie szklanej, która doskonale komponuje się ze sztućcami i porcelaną Gerlach. Sprawdź przepis stworzony przez Kubę Korczaka!
Czytaj więcej -
Przepisy | 08.11.2024
Papryka nadziewana w sosie beszamelowym – jak ją zrobić?
Papryka nadziewana w sosie beszamelowym to idealny dodatek do obiadu, który zastąpi np. standardowe kotlety bądź świetna przystawka. Sprawdzi się również jako lunch do pracy bądź szkoły. Do przygotowania tego dania użyj świeżej papryki. Nie może być miękka! Postaw również na mięso pochodzące z ekologicznej hodowli.
Czytaj więcej -
Przepisy | 07.11.2024
Grecki sos Taramasalata – jak go przygotować?
Grecki sos Taramasalata to sos z dodatkiem ikry dorsza, która nadaje mu unikatowego smaku. Można go podawać jako przystawkę ze świeżym chlebem, albo dodać go do różnego rodzaju mięs. Doskonale sprawdzi się na szczególne okazje.
Czytaj więcej -
Przepisy | 06.11.2024
Kluski dyniowe – sezon na pomarańczowe szaleństwo
Kluski dyniowe to nieoczywiste połączenie klasyki z sezonowym warzywem, które jednocześnie przepysznie smakuje. Przygotuj je według przepisu Adama Borowicza i ciesz się niezwykłym smakiem tego pomarańczowego symbolu jesieni. Do przygotowania tego dania przyda Ci się zestaw wygodnych garnków.
Czytaj więcej -
Przepisy | 04.11.2024
Knedle z jabłkami – doskonałe, smaczne i proste
Knedle z jabłkami to przepis na pyszny i słodki obiad, nie tylko dla najmłodszych. Warto przygotować je latem lub jesienią ze świeżo zerwanych owoców. Możesz dodać do nich jabłka, bądź jakiekolwiek inne owoce, np. gruszki, czy truskawki. Do ich przygotowania przyda się garnek.
Czytaj więcej -
Przepisy | 31.10.2024
Sos pieczarkowy na rosole – uniwersalny dodatek do obiadu
Sos pieczarkowy na rosole jest niezwykle prosty w przygotowaniu i stosunkowo tani w przygotowaniu. Najlepiej wykonać go na bazie bulionu, jednak możesz użyć również wody, w której została rozpuszczona kostka rosołowa. Sprawdzi się do wielu dań, np. do makaronów, mięs czy ziemniaków. Do jego przygotowania przyda Ci się głęboka patelnia.
Czytaj więcej -
Przepisy | 30.10.2024
Domowy ser topiony z zielonym koperkiem – propozycja na kanapki!
Domowy ser topiony z zielonym koperkiem to naprawdę smaczne smarowidło na kanapki. Zamiast kupować gotowe produkty, przygotuj go samodzielnie. Zwłaszcza że to bardzo prosty przepis. Do jego przygotowania sprawdzi Ci się niewielki garnek.
Czytaj więcej