Patelnia GRANITEX 20 cm z powłoką ceramiczną
Jeśli chcesz ograniczyć kalorie, pewnie szukasz naczynia, który pozwoli Ci zmniejszyć ilość używanego oleju. Jaka patelnia do smażenia bez tłuszczu sprawdzi się najlepiej? Dowiedz się, na co zwrócić uwagę podczas dobierania modelu.
Patelnie beztłuszczowe – to nie znaczy zero tłuszczu!
Na początku warto zrozumieć, że nie istnieje coś takiego, jak patelnia beztłuszczowa. Na każdym naczyniu przed rozpoczęciem smażenia należy rozprowadzić przynajmniej cienką warstwę oleju, smalcu lub innego tłuszczu. Dzięki temu naczynie nie będzie się przypalać, a potrawy nie będą przywierać do naczynia. Dotyczy to także patelni z powłokami nieprzywierającymi. Taka warstwa ma też za zadanie ochronę powierzchni naczynia.
Dlatego też pamiętaj, że nawet jeśli producent proponuje, aby smażyć beztłuszczowo, mimo wszystko w trakcie każdego smażenia należy sięgnąć po olej. Możesz np. wylać niewielką ilość tłuszczu na powierzchnię, a następnie za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzić ją po całej powierzchni patelni.
Jaka patelnia do smażenia bez tłuszczu? Taka z powłoką!
Do smażenia z niewielką ilością tłuszczu najlepiej sprawdzają się patelnie z powłoką nieprzywierającą np. ceramiczną. Ma ona m.in. właściwości hydrofobowe. Dzięki niej naczynia doskonale sprawdzają się do smażenia właśnie z ograniczoną ilością tłuszczu.
Patelnie całostalowe, choć trwalsze, niestety wymagają jego większej ilości. To jednak nie oznacza, że nie można go również częściowo ograniczyć. Najważniejsze jest jednak, aby takie naczynie odpowiednio przygotować do pracy.
Jak zbudowane są patelnie nieprzywierające?
Patelnie nieprzywierające zazwyczaj posiadają korpus wykonany z jakiegoś rodzaju metalu. Najczęściej jest to aluminium, nieco rzadziej stal nierdzewna. Obydwa te materiały dobrze przewodzą ciepło i dobrze sprawdzają się w kuchni. Stal nierdzewna jest jednak neutralna chemicznie, zaś aluminium może wchodzić w reakcje z potrawami, zwłaszcza tymi kwaśnymi. Z tego powodu bardzo ważne jest, aby używać tylko takich naczyń z tego surowca, które zostały czymś dodatkowo pokryte.
Następnie korpus patelni jest powlekany. Wykorzystuje się do tego różnego rodzaju powłoki, np. ceramiczne lub z dodatkiem innych substancji. Dzięki niej żywność nie przywiera do powierzchni patelni, ale z drugiej strony wymaga ona specjalnej pielęgnacji.
Uchwyt patelni może być zaś wykonany z najróżniejszych materiałów. Mogą być również metalowe, jak i stworzone z drewna lub powłoki nieprzywierającej. Wybierają patelnię, zwróć uwagę, aby był wygodny, nie ślizgał się w dłoni i nie nagrzewał się nadmiernie (to szczególnie ważne, jeśli posiadasz kuchenkę gazową).
Jak dbać o patelnię beztłuszczową?
Patelnia z powłoką nieprzywierającą wymaga nieco więcej uwagi, niż taka w całości wykonana wyłącznie z metalu. Smażąc na niej, używaj wyłącznie akcesoriów z drewnianą lub silikonową końcówką, ponieważ korzystanie ze stalowych akcesoriów może uszkodzić powłokę. Zdarza się, że producent komunikuje inaczej, jednak nawet wtedy warto jednak postawić na łagodniejsze akcesoria.
Zwróć też uwagę na to, jaką temperaturę osiągasz na swojej kuchence (dotyczy zwłaszcza tych indukcyjnych). Każda powłoka ma określoną maksymalną temperaturę, która pozwala na zachowanie jej właściwości. Dlatego koniecznie zwróć uwagę na to, w jaki sposób i jak szybko rozgrzewają się Twoje naczynia.
Po przygotowaniu posiłku zaczekaj, aż naczynie ostygnie. Następie sprawdź, w jakim stanie jest jej powierzchnia. Jeśli znajduje się na niej jedynie cienka warstwa tłuszczu, np. po smażeniu jajek, wystarczy, że przetrzesz ją ręcznikiem papierowym i schowasz. W innym przypadku umyj patelnie ręcznie, używając delikatnej gąbeczki – to zdecydowanie przedłuży jej żywotność. Nie myj patelni z powłoką w zmywarce!
Patelnie przechowuj w szafce lub w szufladzie tak, aby nie dotykała powierzchnią lub ściankami innych naczyń. Dzięki temu unikniesz ryzyka, że Twoje naczynie zostanie obite.
Na co zwrócić uwagę, wybierając patelnię?
Kupując patelnię, warto zwrócić uwagę na kilka cech. Poza tym, czy można na niej ograniczyć ilość tłuszczu, zwróć też uwagę na to, czy nadaje się na Twoją kuchenkę. To szczególnie istotne w przypadku, kiedy posiadasz w swoim domu lub mieszkaniu indukcję. W takiej sytuacji sprawdź też, jak wygląda dno patelni. Te naczynia, które posiadają „kropki” mają zwykle słabsze przewodnictwo, niż te stworzone w technologii Full Induction, posiadające idealnie gładką powierzchnię.
Nie bez znaczenia jest też rozmiar patelni. Do przygotowywania obiadów najlepiej sprawdzą się te o dużej średnicy (28 cm), jednak warto mieć też w swoim asortymencie przynajmniej jedną mniejszą (20 lub 24 cm) – przygotujesz na niej śniadania i mniejsze posiłki.
Czy patelnie można dobrać do designu kuchni?
Jak najbardziej! To, jak prezentuje się Twoja kuchnia i jak się w niej czujesz również może mieć pośredni wpływ na Twoje zdrowie. Jeśli będziesz w niej chętnie spędzać czas, z radością korzystając ze swoich naczyń będziesz mieć większą motywację do przygotowywania zbilansowanych, smacznych i ciekawych posiłków.
Dlatego też wybierając naczynie, zwróć też uwagę na jego kształt, kolorystykę i wykorzystane materiały. Na przykład do kuchni w stylu industrialnym możesz dobrać patelnie z elementami drewna (np. z linii NATUR), a do nowoczesnych, eleganckich wnętrz wybierz takie, których powłoka imituje granit (np. GRANITEX). Aby cały wystrój kuchni był spójny, zadbaj również o pasujące garnki, noże oraz akcesoria kuchenne.
Gotuj zdrowiej, używając mniej tłuszczu!
Tłuszcz jest potrzebny w ludzkiej diecie. Wpływa na przykład na przyswajanie witamin. Dlatego jest ważny i nie należy go w pełni eliminować. Jednakże ma on dość wysoką kaloryczność, dlatego jego nadużywanie może doprowadzić do powstania nadwagi, czy nawet otyłości. W takiej sytuacji warto ograniczyć korzystanie z niego np. przy smażeniu. Do tego doskonale sprawdzi się właśnie patelnia z powłoką nieprzywierającą. Wybierz swój model, aby przygotowywać posiłki szybciej, sprawniej i wygodniej. Wyposaż swoją kuchnię z marką Gerlach!
Chcesz wiedzieć więcej o patelniach? Dowiedz się, jaką patelnię wybrać!
PATELNIE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
PATELNIE PATELNIE GRILLOWE PATELNIE ZE STALI NIERDZEWNEJ PATELNIE ALUMINIOWE ZESTAW PATELNI WOKI PATELNIE BEZTŁUSZCZOWE PATELNIE CERAMICZNE PATELNIE NIEPRZYWIERAJĄCEPATELNIE GRANITOWE PATELNIE NA KUCHENKĘ GAZOWĄ PATELNIE DO NALEŚNIKÓW
PRZECZYTAJ TAKŻE
Jaka patelnia do smażenia kotletów? Podpowiadamy!
Jaka patelnia do pancakes? Podpowiadamy!
Jaka patelnia na ognisko? Podpowiadamy!
Jaką patelnię ceramiczną wybrać? Podpowiadamy!
Jaka patelnia grillowa? Sprawdź czym kierować się wyborze!
Jaka patelnia do smażenia ryby? Sprawdź!