Jaka patelnia do smażenia ryby będzie najlepsza? Sprawdź nasze propozycje i dowiedz się, który model warto wybrać! Szukasz patelni grillowej, ceramicznej czy granitowej? Poznaj możliwości, jakie dają te naczynia!
Dlaczego do smażenia ryb warto kupić odpowiednią patelnię?
Ryby są specyficznym mięsem, które wymaga specjalnego przygotowania. Należy obchodzić się z nim umiejętnie i delikatnie, tak aby nie zniszczyć ich struktury i aby za pomocą specjalnie dobranej mieszanki przypraw wyciągnąć głębie ich smaku. Ponadto ryba zachowuje się też nieco inaczej, jeśli chodzi o jej wpływ na użytkowany tłuszcz. Na bazie tłuszczu z np. smażonego mięsa można często wytworzyć smaczne sosy. Nie dotyczy to jednak ryby. Ponadto często charakteryzują się one dość intensywnym zapachem.
To wszystko sprawia, że dobranie odpowiedniej patelni do smażenia ryby jest kluczowe, jeśli chcesz tworzyć nie tylko smaczne, ale i dopracowane pod względem wizualnym dania.
Czym jest patelnia do smażenia ryb?
Patelnia do smażenia ryb powinna spełniać kilka funkcji. Po pierwsze, musi pozwalać na przygotowanie ich tak, aby mięso nie przywierało do powierzchni. Ryba jest o wiele delikatniejsza niż czerwone lub białe mięso, dlatego jakikolwiek mocniejszy ruch może sprawić, że np. filety stracą swoją formę. Z tego powodu jest to cecha niezwykle istotna, jeśli chcesz smażyć tego typu produkty.
Ponadto wiele osób sięga po ryby, chcąc zacząć zdrowiej się odżywiać, a to często wiąże się z chęcią ograniczenia ilości tłuszczu. Idealna patelnia do smażenia ryb powinna więc pozwolić na przygotowywanie posiłków jedynie z minimalną ilością oleju czy masła. Zwłaszcza że na ich bazie nie ma możliwości stworzenia smacznego sosu.
Jaka patelnia do smażenia ryb? Sprawdź te grillowe!
Jeśli zastanawiasz się, jaka patelnia do smażenia ryby będzie najlepsza, dobrą odpowiedzią może być patelnia grillowa. Na jej powierzchni znajdują się wypustki. Sprawiają one, że nadmiar tłuszczu spływa niżej i smażony produkt nie jest w nim tak mocno zanurzony. Jednocześnie dzięki temu na powierzchni pojawiają się ciekawie wyglądające pasy, a danie smakuje tak, jakby zostało przygotowane na grillu.
Taka patelnia spełnia wszystkie wymogi związane ze smażeniem ryb. Zazwyczaj są one pokryte powłoką nieprzywierającą, która zapobiega przywieraniu dania do powierzchni patelni. To pozwala na wygodne obracanie ryby lub jej filetu. Ponadto takie powłoki pozwalają również na zmniejszenie ilości zużywanego tłuszczu.
Jaka inna patelnia do smażenia ryb?
Do smażenia ryby doskonale sprawdzi się również patelnia ze wskaźnikiem gotowości do smażenia Thermopoint. Dzięki niemu będziesz wiedzieć, kiedy należy zmniejszyć moc smażenia, aby nie przegrzać patelni ani nie spalić ryby. Znajdziesz go w patelniach CONTRAST THERMOCOAT. Dzięki niemu smażenie będzie dużo łatwiejsze, zwłaszcza jeśli nie robisz tego zbyt często.
Czy patelnie stalowe nadają się do smażenia ryby?
Patelnie stalowe bez powłoki również nadają się do smażenia ryb. Jeśli jednak chcesz z nich skorzystać w taki sposób, warto popracować nad techniką przygotowywania posiłku. Przez brak powłoki nieprzywierającej ryba może niemal „przyklejać się” do dna, jeśli nie będziesz przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, patelnia stalowa powinna być wcześniej przygotowana do smażenia zgodnie z instrukcją producenta. Po drugie, do smażenia ryby konieczne będzie wykorzystanie większej ilości tłuszczu, niż w przypadku patelni z powłoką.
Taki produkt to również doskonały pomysł na podarunek. Sprawdź patelnie na prezent!
Jak dbać o patelnie do smażenia ryby?
Dbanie o patelnie do smażenia ryby nie różni się szczególnie od dbania o patelnie z powłoką nieprzywierającą. W ich przypadku bardzo ważne jest to, aby sprawdzić maksymalną temperaturę użytkowania i nie przekraczać jej w trakcie smażenia. To nie tylko mogłoby doprowadzić do szybkiego spalenia się przygotowywanych potraw, ale również do utracenia przez powłokę właściwości nieprzywierających.
W trakcie smażenia używaj akcesoriów z drewnianymi lub silikonowymi końcówkami. Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko porysowania powłoki.
Po przygotowaniu ryby zaczekaj, aż naczynie ostygnie. Następnie umyj je ręcznie, używając miękkiej gąbeczki. Nie korzystaj ze zmywarki – naczynia z powłokami nie powinny być czyszczone w taki sposób! Następnie wysusz patelnie i schowaj ją do szuflady lub szafki tak, aby nie dotykała innych naczyń.
Czy patelnie do smażenia ryby można używać do innych czynności?
Wysokiej jakości patelnie nie są nasiąkliwe i przez to nie przenoszą zapachów, takich jak np. zapach smażonej ryby. Dlatego jak najbardziej, możesz używać takie patelnie również do wykonywania innych dań. Na przykład, patelnia grillowa doskonale sprawdzi się do przygotowywania burgerów, czy warzyw.
Istnieją jednak osoby o szczególnej wrażliwości na smak lub też takie, które po prostu preferują posiadanie jednego naczynia do jednego typu dań. Wówczas nic nie stoi na przeszkodzie, aby w swoim kuchennym asortymencie mieć patelnię służącą wyłącznie do przygotowywania smażonych ryb. To może być szczególnie dobre rozwiązanie dla osób, które często przygotowują tego typu posiłki.
Jak podać smażoną rybę?
Smażoną rybę możesz podać na wiele różnych sposobów, zależnie od tego, jak i dla kogo przygotowujesz danie. Jeśli jednak przygotowujesz talerz dla każdej osoby z osobna, warto dobrze przemyśleć ułożenie składników – dzięki temu posiłek będzie wyglądał niczym podany z restauracji.
Dobierz odpowiednie sztućce oraz talerze. Dopilnuj, aby pasowały do siebie kształtem i rozmiarem. Możesz wybrać kwadratowe naczynia, które nadadzą posiłkowi nowoczesnego charakteru, lub takie z drobnym reliefem, który nada mu odświętnego klimatu. Następnie zacznij układać na talerzu danie, np. dodając do pieczonej ryby sałatkę i przyozdabiając wszystko świeżymi ziołami czy jadalnymi kwiatami.
Rybę możesz podać również bezpośrednio na patelni. Dobrze sprawdzi się do tego eleganckie naczynie wysokiej jakości, np. patelnie NATUR z drewnianą rączką. Możesz wykorzystać również patelnie z odczepianymi uchwytami, które na stole będą wyglądać podobnie, jak półmisek.
Chcesz wiedzieć więcej o patelniach? Dowiedz się, jaką patelnię wybrać!
PATELNIE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
PATELNIE PATELNIE GRILLOWE PATELNIE ZE STALI NIERDZEWNEJ PATELNIE ALUMINIOWE ZESTAW PATELNI WOKI PATELNIE BEZTŁUSZCZOWE PATELNIE CERAMICZNE PATELNIE NIEPRZYWIERAJĄCEPATELNIE GRANITOWE PATELNIE NA KUCHENKĘ GAZOWĄ PATELNIE DO NALEŚNIKÓW
PRZECZYTAJ TAKŻE
Jaka patelnia do smażenia kotletów? Podpowiadamy!
Jaka patelnia do pancakes? Podpowiadamy!
Jaka patelnia na ognisko? Podpowiadamy!
Jaką patelnię ceramiczną wybrać? Podpowiadamy!
Jaka patelnia grillowa? Sprawdź czym kierować się wyborze!
Jaka patelnia do smażenia ryby? Sprawdź!