0

Jaka patelnia do naleśników?

Wyobraź sobie poranki z pysznymi naleśnikami, racuchami lub małymi plackami… Przygotowanie naleśników jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników: mąkę, jajka, mleko, wodę i ciasto gotowe. Teraz tylko wystarczy je usmażyć na odpowiedniej patelni.

Wybierając naczynie, które ułatwi Ci przyrządzenie smacznego śniadania, zwróć uwagę na kilka ważnych elementów budowy patelni do naleśników (m.in. dno, brzegi, materiał, powłokę, uchwyt i rodzaj kuchenki, na którym może być używana).

Jaka patelnia do naleśników? – Patelnia do naleśników HARMONY CLASSIC

Na zdjęciu: Patelnia do naleśników HARMONY CLASSIC
 

Idealnie płaska powierzchnia i okrągły kształt

Dno patelni powinno być gładkie, wówczas naleśniki równomiernie się smażą. Przygotowanie ich będzie wtedy przyjemne i bezstresowe.
 

Niskie brzegi

Patelnie do naleśników zazwyczaj mają bardzo niskie ścianki, dzięki czemu łatwo umieścisz szpatułkę pod naleśnikiem, aby go podważyć, przewrócić na drugą stronę lub zdjąć.
 

Nieprzywierająca powłoka

Niewielka ilość tłuszczu wystarczy do usmażenia naleśnika bez przypalenia go, zwłaszcza jeśli patelnia posiada nieprzywierającą powłokę (np. ceramiczną lub teflonową). Naczynia pokryte warstwą ceramiczną charakteryzują się odpornością na ścieranie, zarysowania, odkształcenia oraz są bezpieczne dla zdrowia (nie zawierają szkodliwych substancji i nie reagują ze smażonymi produktami).
 

Grube dno

Patelnie z grubym dnem równomiernie nagrzewają się, co ułatwia pracę, a jednocześnie jest energooszczędne.
 

Ergonomiczny uchwyt

Smażenie naleśników wiąże się z częstym obracaniem i przekładaniem patelni. Aby komfort korzystania z niej był jak najlepszy, warto zwrócić uwagę na uchwyt, który nie nagrzewa się i posiada antypoślizgową powłokę. Znika wówczas ryzyko wyślizgnięcia się z ręki.
 

Stal nierdzewna, żeliwo itp.

Najpopularniejszym materiałem używanym do produkcji patelni i garnków jest stal nierdzewna, ale naczynie do naleśników może być wykonane również z innych materiałów np. żeliwa. Każdy z nich ma inne właściwości oraz w inny sposób przewodzi ciepło. Niektóre patelnie mogą nagrzewać się szybko, a inne wolniej, ale w zamian dłużej utrzymują wyższą temperaturę (nawet po zakończeniu smażenia).
 

Kuchenka

Przed zakupem koniecznie sprawdź, czy wybrana patelnia nadaje się na Twoją płytę grzewczą. Na opakowaniu lub jej dnie znajdziesz odpowiednie znaki symbolizujące kuchenki: gazową, ceramiczną, elektryczną oraz indukcyjną.

Jaka patelnia do naleśników? – Zestaw drewnianych akcesoriów Natur

Na zdjęciu: Zestaw drewnianych akcesoriów Natur
 

Gdy już wybierzesz idealną patelnię do naleśników, spełniającą wszystkie Twoje oczekiwania, pamiętaj o pielęgnacji naczynia zarówno podczas użytkowania, jak i po. Stosuj wyłącznie drewniane lub silikonowe akcesoria kuchenne, które nie zarysują powierzchni. Zmywaj ręcznie, delikatną ściereczką lub miękką stroną gąbki, a zastosowana w patelni powłoka nie utraci swoich właściwości.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2020

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności